Öringens dag

Tävlingen som tog Fulton till Sverige.

Preliminärt i Abbekås men som vanligt låter vi vindarna styra var vi hamnar. Meddelande, dagen innan via mail och på hemsidan.

Ordföranden har ordet.

Kustfiske kan vara farligt, man spelar hela tiden på naturens villkor och måste vara väl medveten om att marginalerna inte alltid är lika breda som i det normala vardagslivet.

Senast i går (Feb 2008) hade jag en otrevlig 3 km vadning med störtläckande vadare, det var "ganska kallt" och hade lätt kunnat sluta i katastrof om det hade varit kallare eller längre att gå.

Det har nog hänt alla kustfiskare att dom en eller annan gång råkat "bada" under vadning. Ett litet felsteg, en hal sten eller en våg räcker för att olyckan skall vara framme. Normalt, tar man ett par simtag innan man får balans och klarar att resa sig igen, ofta har det då inte kommit in mer vatten i vadarna än att man kan fortsätta fiska.

Havsöring

Havsöring: Seatrout, Havørred

Havsöringen är den havsvandrande formen av den art som normalt benämns som Öring. Det vetenskapliga namnet på latin är Salmo Trutta.

Värna vårt fiske

Här samlar vi fiskebestämmelser från olika myndigheter. Tänk på att regler och förordningar uppdateras regelbundet, och i klubben är vi noga att följa dessa.

Gäddflugfiske

Varför?

Jag minns mycket väl en händelse för några år sen, hur några locals storögt stirrade på mig när jag tacklade flugspöt, drog på mig vadarna och ställde mig i midjedjuptvatten i gattet mellan två näckrosbälten i en mindre pike lake på den Irländska landsbygden

Kort historik

Spinnfiske på kusten efter havsöring är en relativt ny genre inom sportfisket och har mindre än ett halvsekel på nacken. Troligen har detta fiske sina rötter i Danmark där man upptäckte att man ibland fick "laxöringar" som bifångst vid kustfiske efter torsk. Några teknologiska innovationer efter andra världskriget innebar att man fick tillgång till en ändamålsenlig utrustning till ett överkomligt pris, vilket i sin tur innebar ett genombrott och att fiskemetoderna kunnat utvecklas i snabbare takt. Jag tänker i första hand på

- Nylonlinan

- Haspelrullen

- Konstfiberspöet (ursprungligen glasfiber, sedermera kolfiber)

I dag praktiseras detta fiske i stor omfattning, med troligen Danmark och södra Sverige som starkaste fästen.


Spinnfångad havsöring. © G·E·G GADs Forlag 1992