Ordföranden har ordet.

Kustfiske kan vara farligt, man spelar hela tiden på naturens villkor och måste vara väl medveten om att marginalerna inte alltid är lika breda som i det normala vardagslivet.

Senast i går (Feb 2008) hade jag en otrevlig 3 km vadning med störtläckande vadare, det var "ganska kallt" och hade lätt kunnat sluta i katastrof om det hade varit kallare eller längre att gå.

Det har nog hänt alla kustfiskare att dom en eller annan gång råkat "bada" under vadning. Ett litet felsteg, en hal sten eller en våg räcker för att olyckan skall vara framme. Normalt, tar man ett par simtag innan man får balans och klarar att resa sig igen, ofta har det då inte kommit in mer vatten i vadarna än att man kan fortsätta fiska.

 

Historien om Kents missöde nedan visar med skrämmande tydlighet att det inte alltid är lika lätt. Efter den beskrivna incidenten så vet jag att Kent började använda flyttröja, det finns även smidiga uppblåbara flytvästar att köpa. Om man ramlar vid djup vadning så har den mesta luften redan pressats ur vadarna men om man står på en sten och ramlar i så kan i värsta fall all luft samlas i fötterna så att det blir omöjlgt att resa sig upp, det enda man kan göra i detta läge är att snabbt försöka "simma" sig till säkerhet på grundare vatten.

Exempel på hur nära en katastrof kan vara, öppet brev till allmänheten PDF.

Jag vill inte vara moraltant och predika om säkerhetsåtgärder som jag vet att jag själv inte kommer att leva upp till. Några goda råd kan dock vara på sin plats.

1. Utmana inte ödet, tag hänsyn till vind, vågor, strömmar och kyla innan du ger dig ut och vadar.

2. Fiska helst inte ensam, om något händer så är det alltid lättare att vara två.

3. Använd flytväst, det finns bra automatiskt uppblåsbara flytvästar på marknaden.

4. Använd vadarstav, jag trodde aldrig att jag skulle säga detta men numera så använder jag alltid stav själv.

5. Säkra mobiltelefonen med ett plastfordral (finns att köpa) så att du kan anropa hjälp om det behövs.

6. Tag med ombyte, ha det i bilen så slipper du kanske lunginflammation.

Jan Melin, Ordf.

Vansinnesvadning, när vågorna träffar med full kraft så är det lätt att tappa fotfästet. Mats "flyttade" sig ofrivilligt ett par meter strax efter bilden togs, tur att han bottnade.

Stor dyning kan orsaka kraftiga underströmmar även om det inte blåser.