Kustfiskare är Goourmander, och det märks inte minst under våra läger och julfesten. Här är några favoriter.

Så blev det dags för det nesliga ödet att vi inte hade någon gädda till middag på ett Blekingeläger.

Vi hade fått runt 10 gäddor per man men det var inte så smart att försöka ta dom på vägen hem. Ingen sparbar fisk på eftermiddagen så det blev dags för plan B, den havande falukorven. Ursprungsreceptet med ansjovis och purjolök kom på tapeten men Lasse hotade med matstrejk om det hade smakat som "korv-jansson". 

PA211025

Ingredienserna inhandlades på Konsum i Nättraby och det var dags för improvisation.

PA211029

Man börjar som vanligt med att ta av huvudet och hela stjärtbiten, bakom ryggfenan så att man formar en "limpa" på detta sätt undviker man ben, metallclips och annat oätligt.

PA211030

Dags att fjälla korven.

PA211031

Viktigt att ALLA fjäll avlägsnas, dom är inte goda att få i såsen

PA211032

Man börjar med att göra en skåra i ryggen på korven.

PA211035

Korven läggs på en bädd av lök och skåran fylls med bacon, ost, lök, senap, chili och lite ansjovis.

PA211036

Ytterligare bacon, ost och senap till gratineringen.

PA211037

Såsen består av grädde, creme fraiche, senap, ansjovisspad och peppar.

In i ugnen på medelvärme och vänta på den gudomligt goda doften. Det är viktigt att grädden karamelliserar som på vanlig havande.

PA211041

Ett gott potatismos därtill, vi sparade en deciliter grädde till moset eftersom vi inte hade smör.

PA211039

Dags att servera, det var nästan så att Lasse slickade tallriken i slutändan, Viktigt att inte ha alltför mycket ansjovis utan mer ha det för att tillföra umamismak och sälta. Man kan få till mer hetta genom att använda starkare senap eller ha i mer chili. 

En paniklösning som faktiskt slutade rätt bra.

PA211043

 

 

 

 

Börja med att blanda kryddblandningen i en plastpåse, man kan gärna variera med att tillsätta andra kryddor som kanel, ingefära och curry. 
Tärna falukorven och stoppa i tärningarna i plastpåsen, skaka om tills korven är helt täckt av kryddor. Lägg tärningarna i en braspanna med lite smör och stek i ugn på ca 200 grader i en halvtimme , rör om då och då.  Sockret karamelliseras och stabiliserar kryddblandningen. Spara resten av kryddblandningen till såsen.
Bryn löken och vitlöken i grova bitar och fyll upp med matlagningsgrädde, tomat, ajvar, hönsbuljong, chilisås samt lagom mycket av kryddblandningen.  Riv försiktigt ner det yttersta gröna skalet av limefrukterna och tillsätt även saften. Koka ihop och red av. Rör ner dom sotade korvtärningarna och ananasklyftor strax innan servering. Färsk koriander passar utmärkt som garnering på toppen. En bra och annorlunda tradition är att tillsätta 1 st köttbulle, den som får denna, får det ärofyllda uppdraget att ta hand om disken. 

Torkat kött har alltid varit favoritkäk på fisketurerna. Det finns många varianter, mest känt är väl "Beef jerky" eller torkat renkött. Ett billigare och minst lika bra alternativ är att torka sitt eget kött. Kassler har en lagom blandning av rökt och salt, den  finns dessutom ofta på extrapris. Receptet är enkelt

Skär bort synligt fett från kasslern, inte för att fettet är skadligt utan för att det inte torkar på samma sätt som resten av köttet. (Fett sitter normalt bara i ytterkanten.) 
Strimla köttet  i strimlor, ca 1 cm tjocka eller skär chips som är en halv cm tjocka, ju tunnare desto snabbare torkning. 

Lägg ut  bitarna på ett ugnsgaller och torka i ugn (helst varmluftsugn) 50 grader tills bitarna känns helt torra. Normalt 3-4 timmar.

Förvara de torkade bitarna i en lufttät förpackning. Rätt förvarat så håller de torkade bitarna i flera månader. Bitarna kan tuggas direkt som snacks eller användas i matlagningen, då bör bitarna blötläggas någon timme innan.

Dags för en riktig höjdare med rötter i tiden innan köttfärssåsens svenska invasion. Det var så här som jag lärde mig äta spagetti på 60-talet.

Falukorven skåras på tvären, dock inte helt igenom. Löken och paprikan hackas/klyftas och läggs i botten på pannan. Korven läggs hel ovapå och skårorna fylls med hackad lök/paprika. Salta och peppra innan man först lägger rikligt med ketchup och sedan rikligt med riven ost ovanpå hela anrättningen. Avsluta med att fylla upp med mjölk så att den täcker halva falukorven. Man kan justera styrkan med antingen snobbaketchup(Chilisås) eller någon riktig chilisås av Tabascotyp om man vil

In i ugnen och grädda i 200C tills man fått en fin stekyta, ca 30-45 minuter. Tag gärna ut och ös korven ett par gånger under tiden.

Servera med helt vanlig gammal hederlig torr-spagetti, funkar i nödfall även med modern färskpasta.

 Recept för 10 st vrålhungriga fiskare.

2 st Falukorvar (2x800 g)

2 st Stora lökar.

2 st Röda paprikor.

400 g Riven ost.

en massa Ketchup

1 l Gammaldags mjölk.

ev Snobbaketchup eller Tabasco.

Salt och Peppar.

minst 1 kg Spagetti.

Havande Falukorven 26 

 

Exotiska korvar i kryddig sås med rökt chili (Chipotle).

Börja med att bryna löken i grova bitar. Skär upp korven i slantar och bryn även den. Lägg de brynta ingridienserna i pannan tillsammans med buljongtärningar och grädden. Tillsätt tomat, chili, såser mm och krydda upp till behaglig styrka och smak. Koka upp och red av. Rör ner cocktailtomater stax innan servering utan att dom får koka. En bra och ny tradition är att tillsätta 1 st köttbulle, den som får denna, får det ärofyllda uppdraget att ta hand om disken. Slutligen finstrimla salami och fräs till knaprig konsistens. använd på toppen till garnering.

Årets fiskeresa till Los Roques i Venezuela bjöd på en kulinarisk fullträff.
När vi som vanligt pustade ut på baren "Bora la mar" efter en dags hårt fiske så ställde plötsligt Martha fram en liten skål med dessa gudomligt goda popcorn. Kvällen efter så beställde vi popcorn först och drinkar sedan. I slutet på veckan så hade Marta blivit en riktigt god vän och vi fick popcorn i överflöd. Receptet är enkelt.

Fritt tolkat recept och numera traditionell kvällsmiddag på Blekingeturerna. Man börjar med att fånga en gädda. Helst på Jensen Flamingo men i undantagsfall kan det även gå bra med andra beten. Gäddan bör ligga på ca 3 kg, det är lagom för 4 personer.

 

Vårt första havsöringsläger i slutet på 90-talet var förlagt till helgen efter Öringens dag och vi hade en del överblivna äkta lundaknakar att göra av med, på detta sätt föddes traditionen med att alltid servera korv Stroganoff på vårlägret. Eftersom lundaknakar är helt omöjliga att köpa per kg om man inte har kontakter så har vi under årens lopp bytt korvtyp.

Korv Stroganoff har på något sätt blivit synonymt med "korvbitar i röd/rosa sås" så det finns oändliga möjligheter till variationer.

Vi har satt en stolthet att få fram ett nytt recept på korv Stroganoff varje år och att detta skall vara "Godast någonsin". Från och med 2008, försöker vi dessutom få ner recepten på pränt.

Puggepasta har varit en stående menypunkt på alla våra turer till Hökensås. 
Ett gott och enkelt sätt att ta vara på den fisk som vi själva har fångat. 

Börja med att filea fisken. Skär bort alla sidobenen. 
(det är enklare att skära bort än att plocka med tång, de fiskar som vi brukar fånga är stora nog ändå
Strimla fisken i 3 cm breda bitar. Man kan ersätta fisken med antingen varmrökt eller kallrökt Lax. 
(paniklösningen är som alltid när man inte får fisk, falukorv).
Bryn löken i grova bitar och lägg på fisk efterhand, spara några fina bitar till att lägga i strax innan servering.
När det väl har blivit en geggamojja av lök och fisk så häll på creme fraiche och koka upp.
När det kokar så tillsätt purjolök och chilisås, den sistnämnda gör att rätten får en snygg rosa färg.
Koka pastan.
Vänd försiktigt ner de hela fiskbitarna i såsen någon minut innan servering. 
Avsluta med att tillsätta den finhackade dillen, servera direkt.

Ytterligare en tolkning av principen att Korv Stroganoff egentligen bara är ett samlingsnamn för korvbitar i röd/rosa sås. Grytan fungerar egentligen lika bra med kyckling eller kött.

Panäng är en mild söt thailändsk curryblandning som tillsammans med kokosmjölk, citrongräs och limeblad ligger till grund för många thailändska rätter. Panäng Fal Ukorv består som namnet antyder även av falukorv. Vi valde ugnsrostad men det går även bra med brynt eller även "rå".  

Utdrag från klubbtidningen, nedtecknat av Kent Lindell.

Här kommer fiskreceptet på Ceviche som jag bjöd på till julfesten

Peruansk Ceviche

350 gram fiskfilé av Öring, Regnbågslax eller lax. 
2 Citroner. 
3-4 Limefrukter eller 1 dl osötad limejuice. 
2 tsk Salt. 
1 Vitlöksklyfta.
1 Gul lök. 
1-2 krm Vitpeppar.

Skär fisken i lillfingerstora strimlor och lägg dem i en skål. 
Pressa citroner och limefrukter och häll det över. 
Rör om försiktigt och låt fisken stå 5-6 tim på kall plats. 
Häll av allt spad. 
Hacka löken fint och tillsätt tillsammans med vitpeppar. Låt stå kallt minst 15 min innan servering. 
Servera med smör och rostat bröd, gärna grahamsbröd.
Friterad sötpotatis till är också gott.

 

Recept Röösill!

Ingredienser:
4-5 matjessfiléer
2 dl ketchup eller Snobbaketchup(Chilisås)
2-3 rödlökar
1 m-sked vinäger
2 m-skedar olja
1 m-sked socker
0,5 dl konjak
Salt och svartpeppar efter smak och behag. (Jag tar ca 1 kryddmått av varje)

Ytterligare en tolkning av principen att Korv Stroganoff egentligen bara är ett samlingsnamn för korvbitar i röd/rosa sås. En snabb rätt attt laga, egentligen blir korvgoulash bara lite av förädlad burkmat i och med att det ingår så många konserver.

 

Julfesten år 2010 bjöd på många läckerheter men om man skall säga att en rätt stack ut i mängden så var det Malte Åströms fantastiska sylta. Ett gammalt recept från hans norrländska föräldrar och den är i original säkert inte avsedd för enbart jul men eftersom julen efterhand har blivit den stora syltahögtiden så har vi valt att kalla den för Julsylta. Här kommer Maltes egen beskrivning.

Innan jul hittade jag recept på sill i Svenskt Fiske som jag provade, tyckte om och tänkte dela med mig av. Inläggningarna kommer från Dönardalens Delikatesser i Våxtorp i södra Halland. Alltså ett säkert kort för Laganfiskarna. Jag har modifierat receptet lite för att förenkla för dem som vill laga alla 4 inläggningarna på en gång som jag gjorde. Börja med urvattnad salt sill ca 400g. Är den salt får du vattna ur den ett par dagar tills sältan nästan försvunnit. Burkar med inläggingssill finns att köpa om du vill ta en genväg. Se också till att du har alla kryddor och ingredienser hemma. Allt finns att köpa i butik om ditt trädgårdsland ligger i träda och matkällaren skulle stå tom. 

År 2010 förlades havsöringslägret till Bornholm och vi lagade inte någon egen mat förutom den numera traditionella frukosten med Bacon, Ägg och Vita bönor. Övrig mat intogs på restaurang så det blev tyvärr ingen korv Stroganoff detta år.

Under de år som jag har arbetat i Danmark så har jag dock träffat på en mycked god maträtt som danskarna har gett namnet "Svensk Pølseret". Även om denna maträtt har lika lite med Sverige att göra som Svenskarnas falukorvskreation har med greve Stroganoff att göra så känns det helt OK att ta med receptet här.

Ingredienser(4 portioner):

600 g gösfiléer
havssalt
1 ½ dl mellangrädde
1 dl finriven parmesanost
½ dl vitt vin
1 klyfta finhackad vitlök
½ kruka basilika
Tillbehör
kokt potatis
kokt sparris
körsbärstomater