Inför årets fjälltur efter harr var det dags att förnya lite i spösortimentet. Mitt gamla Gatti är knäckt, övriga av mina spön är tredelade och lite bökiga när man reser. Således påbörjades lite exkursion i flugspöträsket. Kraven var enkla; 4-delat, lätt, lättkastade/förlåtande samt kosta under 3000 kronor. Lite besök hos den lokala handlaren, provkastning osv, ger att jag kommer ut ur affären med ett LOOP Multi 8,6 #5 samt ett LOOP XACT 9 fot #5. Jag har kastat med många spön i mina dagar, men förutom mitt Yellowline 13,6 till laxfisket har jag aldrig provat LOOP's spön tidigare.

 

Spöna är lätta, gediget rullfäste med LOOP's numera standard triangelfäste som gör det busenkelt att få på rullen med förbundna ögon, Klingan är läckert grön och ringar mm sitter där dom skall och detaljarbetet ser riktigt fint ut.

Planen var att använda det lite kortare spöt där vegetation och annat skulle underlättas av ett kortare spö, och XACT till fiske i tjärnar/sjöar.. Första dagen tacklades således Multispöt upp, och det tacklades inte ner på hela veckan.... Det var sann kärlek. Detta spö är bara helt underbart. Först och främst är det lättkastande och förlåtande spö som verkligen förmedlar sträckning av lina och tafs. Precision och enkelhet på kort och medeldistans var en sann fröjd. Enligt LOOP är aktionen på detta spö Medium, vilket stämmer ganska bra i mina ögon. Det är ljusår från mitt Guideline RS #5 som är ett snabbt spö. Första intrycket gav att det nog inte klarade extrema kastlängder, men detta skulle visa sig komma rejält på skam.

Vi fiskade i Laisälven, och efter att ha tagt en hel del harr ser jag att det vakar fisk mitt ute i ett parti där strömmen delar sig. Ungefär 25 meter ut. Jag matar misstroget ut klumpen, "detta går nog inte..." spöt laddar fint. Jag låter fem meter runningline lämna spötoppen, och nu känner jag nere i handtaget hur klingan böjer sig! Fortfarande en kontrollerad linbåge och jag skjuter iväg linan som landar med sträck tafs och klinkhammerflugan sväljs glupskt av en vakande kilosharr. Dessutom i vind!

Under veckan använde jag två linor, dels LOOP Multi flyt #5 samt en Guideline 4-Cast flyt/sjunk 3 #5. Bägge fungerar ypperligt med spöt, men Guideline linan var en sann njutning att kasta med. Provade även min gamla LOOP Long Distance 75+ kortklumpade flytlina, och den kändes bättre än Multilinan. Speciellt underhandskasten var busenkla med Long Distance 75+ linan. Det är synd att denna eminenta lina inte tillverkas längre.

Till sist, LOOP's spön är underklassade om man tittar till AFTM systemet. Detta är egentligen bara av praktisk betydelse när man väljer lina. LOOP's och Guideline's linor är även dom underklassade, men väljer man en Cortland eller något annat märke kan det hända att linan måste upp en klass. Denna trend med underklassning börjar breda ut sig vilket gör det nästan omöjligt idag att välja lina utifrån AFTM. Kanske är LOOP's modell med rekommenderad klumpvikt ett enklare system? Spöet känns och fiskar hur som helst som en #5 och är lätt i handen. Rekommenderad klumpvikt är 10-12 gram

Slutligen, detta spö är verkligen värt pengarna. Vartenda öre.

Mer info på: http://www.looptackle.com/Shop/Rods/SingleHand-Rods/MULTi/MULTi

Totalbetyg(av fem möjliga) 

litetklubbmarke5