Text och Bild: Mats Brorson
Bunny Bug, Bunny Leech, Megazonker. Många namn finns det på denna fluga, men i klubben är den nog pga min tolkning mest känd(eller ökänd) som "Svanen" eller i den mest barocka versionen som "Valrossen". Gemensamt för samtliga är att jag numera kör denna i svart. Punkt. Alla andra färger är numera enligt mig slöseri med tid och material. Visserligen började jag för en massa år sedan med rött och vitt, men nu är det svart som gäller. Flugan är den jag använder till 99,99% av mitt fiske efter tandgurkorna längs skåne och blekingekusten. Liksom en viss legend som fiskar enbart med en vit fluga av struts, erkänner jag att jag är lika fast med inställningen att "en fluga kan ha vilken färg som helst, bara den är svart". Raka motsatsen alltså, men båda läger fångar fisk. Personligen tror jag att det viktiga är att tro på det bete man använder, samt att siluetten och rörelsen i vattnet betyder mer än färgen.
Flugan pulserar fantastiskt bra i vattnet och man kan laborera med vasskydd, förtyngning mm som passar ens egna fiskevatten/situationer.
Först bör nämnas kroken. Jag använder Mustad C52S BLN 2/0 till nästan alla mina gäddflugor. Denna krok är sanslöst bra. Hållbar som få, då dess stingerdesign gör att den ytterst sällan fastnar i sten och blir slö. Jag trycker alltid in hullingen på mina gäddflugor, och ett lätt klick talar om när hullingen är intryckt. Ofta är flugorna efter tjugo gäddor totalmassakrerade men kroken går utan problem att återanvända. Den är rätt kraftig och smidd, vilket betingar ett pris både i kronor men också i vikt. Men det är det värt. En kanonkrok helt enkelt.
Material då? Det man behöver för dessa flugor är:
- Svarta Zonkerstrimlor av kanin.
- Orange rävsvans
- Flash av någon form. Flashabou Pearl är min favorit.
- Svart Big Game bindtråd, alternativt Monocord eller Kevlartråd.
- Loctite snabblim
Vad det gäller Zonkerstrimlorna så finns det en uppsjö olika kvaliteter och varianter. Till svansen på flugan är det definitivt en fördel om strimlans skinn är tjockt och starkt, då man annars lätt blir av med svansen på flugan. Till kroppen är en strimla med tunnare skinn lättare att hantera. Helt klart är det dock värt att lägga pengar på att få bra kvalitet på strimlorna. Till kroppen som palmerhacklas anses att man skall använda cross-cut strimlor, men det är bara slöseri med pengar enligt mig. Standard skärning pulserar dessutom bättre i vattnet. Bredden på strimlorna bör max vara runt 2-3 millimeter. Även om en bred svans är lockande, så är det ur rörelsesynpunkt bättre med två 2 mm istället för en 4 mm.
Kroken, Mustad C52S BLN
Börja med att binda in tråden och bind ner till där skaftet övergår i krokböjen.
Dra loss cirka 5 mm hår från kaninstrimlan så att skinnet frigörs och bind fast strimlan.
En knippe rävsvans binds in som stjärt.
Fyra till sex strån Angel Hair eller flash binds in. Här kan man själv laborera med mängden, även om jag själv aldrig kör mer än sex strån.
Ta en ny kaninstrimla och frigör skinnet på fem millimeter.Bind sedan in denna, och fortsätt med bindtråden fram till kroköglan.
Linda nu strimlan som ett palmerhackel runt kroken fram till kroköglan. Använd tumme och pekfinger för att hålla tillbaka håret på föregående varv.
Bind ner, säkra med ett par whipfinish och avsluta med en klick snabblim.
Den färdiga flugan.
Detta är basvarianten. Själv har jag några i asken som är försedda med conehead och en rejäl omgång hjorthår a'la muddler framme i huvudet. Ibland är dessa helt fantastiskt effektiva, speciellt om gäddan är trög och står på över meterns djup.
Sedan har vi till slut "Valrossen". Denna kreation är ett exempel på när goda avsikter går fullständigt snett. Den är gjord helt av "Rac Hair" och väger blöt 16(!) gram, bunden på en Ad Sweier 4/0 gäddkrok. Jag fiskade med denna en halv dag med ett #10 spö, och i bakkastet duckade man av bara ljudet när flugan for förbi.....
Man kan som sagt variera denna fluga rejält med färger, längd på svans, coneheads, muddlerhuvud mm. Basmaterialet kanin pulserar fantastiskt i vattnet men har en stor nackdel av att det binder mycket vatten och blir ganska tungt.
En vacker gädda tagen av min fiskekamrat på nämnda fluga med conehead.