Så blev det dags för det nesliga ödet att vi inte hade någon gädda till middag på ett Blekingeläger.

Vi hade fått runt 10 gäddor per man men det var inte så smart att försöka ta dom på vägen hem. Ingen sparbar fisk på eftermiddagen så det blev dags för plan B, den havande falukorven. Ursprungsreceptet med ansjovis och purjolök kom på tapeten men Lasse hotade med matstrejk om det hade smakat som "korv-jansson". 

PA211025

Ingredienserna inhandlades på Konsum i Nättraby och det var dags för improvisation.

PA211029

Man börjar som vanligt med att ta av huvudet och hela stjärtbiten, bakom ryggfenan så att man formar en "limpa" på detta sätt undviker man ben, metallclips och annat oätligt.

PA211030

Dags att fjälla korven.

PA211031

Viktigt att ALLA fjäll avlägsnas, dom är inte goda att få i såsen

PA211032

Man börjar med att göra en skåra i ryggen på korven.

PA211035

Korven läggs på en bädd av lök och skåran fylls med bacon, ost, lök, senap, chili och lite ansjovis.

PA211036

Ytterligare bacon, ost och senap till gratineringen.

PA211037

Såsen består av grädde, creme fraiche, senap, ansjovisspad och peppar.

In i ugnen på medelvärme och vänta på den gudomligt goda doften. Det är viktigt att grädden karamelliserar som på vanlig havande.

PA211041

Ett gott potatismos därtill, vi sparade en deciliter grädde till moset eftersom vi inte hade smör.

PA211039

Dags att servera, det var nästan så att Lasse slickade tallriken i slutändan, Viktigt att inte ha alltför mycket ansjovis utan mer ha det för att tillföra umamismak och sälta. Man kan få till mer hetta genom att använda starkare senap eller ha i mer chili. 

En paniklösning som faktiskt slutade rätt bra.

PA211043