Innan jul hittade jag recept på sill i Svenskt Fiske som jag provade, tyckte om och tänkte dela med mig av. Inläggningarna kommer från Dönardalens Delikatesser i Våxtorp i södra Halland. Alltså ett säkert kort för Laganfiskarna. Jag har modifierat receptet lite för att förenkla för dem som vill laga alla 4 inläggningarna på en gång som jag gjorde. Börja med urvattnad salt sill ca 400g. Är den salt får du vattna ur den ett par dagar tills sältan nästan försvunnit. Burkar med inläggingssill finns att köpa om du vill ta en genväg. Se också till att du har alla kryddor och ingredienser hemma. Allt finns att köpa i butik om ditt trädgårdsland ligger i träda och matkällaren skulle stå tom. 



Ta fram 4 små tomma sillburkar. Förbered kryddor och andra ingredienser i 4 högar på skärbrädan. Kryddorna kan du lägga direkt i var sin burk. Koka upp en lag av socker och vatten i en kastrull och dela upp den i de 4 burkarna. De skall bli halvfulla. Vänta med ättikan tills du kokt ihop lagen med kryddorna eftersom du inte vill koka ättikan. Det luktar inte så gott. Sätt nu in burkarna med lag och kryddor i mikron och låt koka i någon minut. Du kan ju naturligtvis koka ihop kryddorna var för sig i kastrullen men det blir inte lika rationellt. Låt burkarna svalna innan du häller i ättikan och lägger i sillen varvad med övriga ingredienser i varje burk. Tänk på att ättikan skall utgöra ca ¼ del av vätskan i burken och att vätskan skall täcka sillen och fylla burken när du är klar. Det kan rinna över när du lägger ner sillen. Nu återstår att sätta på locken och etiketter. Du skall låta inläggningen arbeta i kylen i 2 dygn innan du ställer fram den på bordet tillsammans med kokt mjölig potatis, knäckebröd och ett frostigt paket Skärgårdsnubbar.

Lag

3 dl socker och 3 dl vatten kokas ihop och slås i de 4 burkarna 
1 dl ättikssprit 12% tillsättes sedan burkarna svalnat

Lingonsill

2 krm grovkrossade svartpepparkorn kokas ihop med lagen

½ röd lök fint skivad och 
2 msk rårörda lingon eller riktig lingonsylt varvas med sillen när lagen kallnat.

Enebärssill

1 tsk torkade krossade enbär och 
1 tsk krossad kryddpeppar kokas ihop med lagen

½ röd lök fint skivad varvas med sillen när lagen kallnat

Kumminsill

2 krm torkad kummin och 
2 krm gula senapsfrön kokas ihop med lagen 

½ liten gul lök skivad fint, 
2 tsk hackad persilja och 
2 tsk finhackad paprika varvas med sillen när lagen kallnat

Dönardalens sill

1 pressad vitlöksklyfta och 
2 tsk riven färsk ingefära kokas ihop med lagen 

2 msk finskuren purjolök 
1 msk finhackad morot varvas med sillen när lagen kallnat

Sillburksetiketter för ovanstående sillrecept i MS Word-format finner du här

Kenneths Rödsill

Mycket god och enkel sill som har blivit tradition på klubbens julbord. Klicka Här.