Testare: Jan Melin

 

En vattentät kamera är nödvändig när man fiskar om man inte vill kompromissa med att vada grundare, fegare och låta kameran styra hur fisket skall bedrivas. En kamera som inte klarar att förvaras i vadarjackans ytterficka är inget att ha för en kustfiskare.

 

Jag köpte Lumixkameran, främst för att min gamla Olympus var usel på att ta rörliga bilder och att Tords Lumix DMC-FT1 faktiskt tog jättefina filmer. Ett faktum som både är positivt och negativt, se nedan. 

Kameran har GPS och inbyggd kompass så om man väljer att använda geotaggning så kan man få info om var bilden är tagen och även i vilken riktning bilden togs. I idealfallet alltså. GPS:en är ganska slö och det har hänt att bilder från Los Roques har blivit placerade i Blekinge etc. GPS:en har försökt att kompensera detta faktum med att alltid vara påslagen såvida man inte har ställt in kameran i flygplansläge. Geotaggning kan vara fullständigt livsfarligt om man har hemliga ställen och publicerar bloggbilder utan att tänka på att bilden innehåller denna information.

Geotaggningen fungerar även på filmer under förutsättning att man använder importprogrammet som kommer på CD med kameran och endast om man använder detta. Formatet "AVCHD Lite" ger bra filmer men lämnar tyvärr en hel del i övrigt att önska. Windows media player funkar inte utam nan behöver Quicktime, Windows movie maker funkar inte utan man behöver köbe-editor typ Pinnacle. Vidare så lagras och namnsätts filerna på ett sätt som gör att det nästan blir omöjligt att hantera utan medföljande programvara. 00001, 00002, 00003 etc, nästa import får samma namn etc, har man deletat 00002 så så kommer nästa film att heta så oavsett om den är tagen vid annat tillfälle eller ej.

Vatentätheten är det lite si och så med, jag har badat ett antal gånger med kameran och tyvärr så uppstår det ganska snabbt imma, först på lcd skärmen på baksidan, egentligen bara om kameran blir blöt, sedan ganska snabbt även på linsens insida. Torkproceduren är enkel men tar ett par timmar då kameran får ligga med öppen lucka på torr plats.

 Fördelar

 • Vattentät - Nja. Imma på insidan, redan vid måttligt bad, säkerhetsspärr funkar ganska bra.

 • Tål tuffa tag - Metallhöljet känns robust. Har klarat två år i min ägo, det säger allt.

 • Kompakt: Ja, ryms lätt i fickan.

 • Lättskött: Det gäller bara att spola av med sötvatten och sköta gummipackningen.

 • Snabbstartad: inom en sekund men GPS:en behöver mycket längre tid.
   
 • Bildkvaliteten Helt OK, man kan även köra 16:9 om man vill visa på en modern TV.

Nackdelar

 
 • Avsaknad av linsskydd en vistelse i fuktigt kamerafordral ger alltid utvändig imma på linsen.

 • Glaset är visserligen "repfritt" men är utsatt förs muts och fingeravtryck, en mjuk trasa bör följa med.

 • Filmformatet, bra kvalitet men svårt att organisera.

 

Totalbetyg(av fem möjliga)

litetklubbmarke3