Klubbmedlemmarnas egna tester av accessoarer under verkliga förhållanden och som är av stor vikt för kustfiskaren.

Testare: Tord Andreasson

En klassiker

Vadarskor

Gamla modellen

Jag köpte mitt första par Simms Freestone vintern 1995/1996. På den tiden hade dessa annorlunda färg, åt det rödbruna hållet, men på det hela taget var det samma vadarsko undantaget detaljer i snörningen. Jag valde en modell med dubbar av karbid, vilket kostade en hundralapp eller så extra jämförd med den dubbfria varianten. Efter sex säsonger med tuff vadning (mycket sten) hade dubbarna gjort sitt. Inte på grund av slitage, dubbarna var fortfarande som nya, utan att de hade börjat lossna från gummi sulan och började sitta på sniskan då de endast hölls fast av filtsulan. Skorna var dock fortfarande i mycket gott skick, förutom några repor av kosmetisk natur var de som nya. Jag införskaffade ett par nya filtsulor, en skomakare limmade dit dessa. Sulorna satt fint i sex säsonger, varefter de plötsligt lossnade utan förvarning (jag gissar pga att limmet som skomakaren använde inte klarade långvarig exponering i vatten). Vid det laget hade skorna använts i nästan elva säsonger. Det blev högaktuellt med nya skor i samband med en inplanerad resa, och jag styrde kursen mot CeLa som hade ett par inne i rätt storlek - utan dubb. Snabb provning och några minuter senare var jag ägare till ett par nya Simms. Detta var sommaren 2006 och hittills har jag inte haft anledning att ångra mig.

Sammanfattning

Plus

  • Hög kvalitet,
  • Hållbara
  • Sömmarna
  • Bra passform (jag har relativt breda fötter)
  • Stabila, bra stöd för vristen
  • Sköna att gå i
  • Materialet (konstläder) torkar relativt snabbt

Minus

  • Konstläder, kommer inte att tänja sig nämnvärt. Jag rekommendera att köpa en storlek större än vad du normalt använder
  • Dubbarna lossnade efter sex säsonger
  • Priset

Betyg

Det blir nästan full pott. Kvalitet vinner i längden.Hade dubbarna suttit fast än idag hade jag gett högsta betyg.

Betyg: 4.7

Nya modellen

Hade byte till nya skor skett ett drygt år senare hade Simms hunnit lansera en uppföljare med samma namn (februari 2008 enligt Simms). Av bilden att döma är stoppningen runt vristen annorlunda och Simms menar att komforten är enastående, vilket jag inte betvivlar. Jag bifogar en bild så länge, i väntan på recension (vilket kan dröja, vänta tio år eller så ....)

Vadarskor

Totalbetyg(av fem möjliga)

litetklubbmarke5

Testare: Mats Brorson

Är filtsulans era slut?

Jag köpte mitt första par vadarskor samtidigt med mina Vision andasvadare. Dessa skor var Vision standard i läder och filtsula. Fruktansvärt tunga när dom var blöta, stela som plåt torra, men höll i fyra år innan ena sulan började lossna. När en filtsula väl börjar lossna så är det ett sant helsike att få den att sitta där igen. Idel försök höll skorna igång ett par år till, men efter att ha lagt lika mycket pengar på lim som ett par nya skor skulle kosta, slänges skorna till förmån för ett par Vision Sprint. Dessa höll i lite mer än ett år innan sulor och sömmar gav upp helt. I panik inhandlades det billigaste som fanns i butiken den dagen för att kunna komma ut och fiska, och för 795:- på rea blev man då ägare av ett par Scierra Dynatrack. 

Testare: Tord Andreasson

Historik

Historien om hur mina egna Vision Extreme kom till i grova drag: I juni 2000 inhandlade jag mina första andasvadare, tillika av märket Vision, och av samma handlare (CeLa). Plånboken fick styra och jag valde en instegsmodell. Denna modell var i och för sig riktigt lätt och andades friskt, men passformen var sisådär (läs "säckig"), vadarna var utrustade med avtagbara gravelguards i neopren som var ett h-e att få fast ordentligt och som förr eller senare ramlade av. Värst av allt var att efter en knapp veckas fiske började symptomen av ett diffust läckage ge sig tillkänna. Det diffusa övergick ganska snabbt till en smärre katastrof.

Testare: Mats Brorson

Att köpa vadare i ventilerande material är inte det enklaste. Det finns oändligt många märken att välja mellan och dessutom en uppsjö olika membrantyper: GoreTex, Entrant-HB mm. När jag själv införskaffade mina första ventilerande vadare år 2000 var utbudet inte alls lika stort och det fanns en del mindre bra modeller, bland annat en serie asientillverkade vadare med ej vattenfast lim i skarvarna..... Nåväl, väl i butiken(CeLa Malmö) så hade man ett paket bestående av Vision Extreme Stockingfoot vadare och vadarskor. Priset 1795:- var helt klart lockande, och jämfört med priset Simms GoreTex vadare var det inget snack. Jag lägger hellre dom extra tusingarna på en fiskeresa.