Vårt första havsöringsläger i slutet på 90-talet var förlagt till helgen efter Öringens dag och vi hade en del överblivna äkta lundaknakar att göra av med, på detta sätt föddes traditionen med att alltid servera korv Stroganoff på vårlägret. Eftersom lundaknakar är helt omöjliga att köpa per kg om man inte har kontakter så har vi under årens lopp bytt korvtyp.

Korv Stroganoff har på något sätt blivit synonymt med "korvbitar i röd/rosa sås" så det finns oändliga möjligheter till variationer.

Vi har satt en stolthet att få fram ett nytt recept på korv Stroganoff varje år och att detta skall vara "Godast någonsin". Från och med 2008, försöker vi dessutom få ner recepten på pränt.

 

2008 års variant med fyra sorters korvar
2009 års variant med sotad falukorv 
2010 års variant "Svensk Pølseret" 
2011 års variant med chili, curry och äpple.  
2012 års variant, Chili con Corve.
2013 års variant, Korvgulasch.
2014 års variant, Panäng Fal Ukorv.

Kommentar angående namnet Stroganoff, saxad från receptfavoriter.se

Historien bakom denna vardagsrätt är sprungen ur den ryska adeln.

Biff Stroganoff som är originalet till den mer vardagliga rätten korv Stroganoff är döpt efter den ryske greven Alexander Stroganoff som levde på 1700-talet. Och falukorv var det inte tal om - biff var det som gällde. Bräserad med tomat, senap, lök och smaksatt med rysk grädde sk Smetana. 

Greve Stroganoff hade blandannat monopol på handeln med Sibirien, var rik och bjöd ofta på fest. Då lagade franska kockar maten. Det sägs att greven hade problem med att tugga och sa åt kockarna att strimla köttet fint så att det var lättare att äta. Biff Stroganoff med strimlat kött är en av de enklare ryska rätter som överlevt såväl det ryska tsardömet som revolutionen. Nuförtiden är korv Stroganoff en omtyckt vardagsrätt

Greve Korv Stroganoff

Ryska greve Stroganoff har gett namn åt grytan Stroganoff. Från början lagad av hans franska kockar. (foto stroganoff.org)