Testare: Mats Brorson

Att köpa vadare i ventilerande material är inte det enklaste. Det finns oändligt många märken att välja mellan och dessutom en uppsjö olika membrantyper: GoreTex, Entrant-HB mm. När jag själv införskaffade mina första ventilerande vadare år 2000 var utbudet inte alls lika stort och det fanns en del mindre bra modeller, bland annat en serie asientillverkade vadare med ej vattenfast lim i skarvarna..... Nåväl, väl i butiken(CeLa Malmö) så hade man ett paket bestående av Vision Extreme Stockingfoot vadare och vadarskor. Priset 1795:- var helt klart lockande, och jämfört med priset Simms GoreTex vadare var det inget snack. Jag lägger hellre dom extra tusingarna på en fiskeresa.Vision Extreme vadarna är gjorda i ett material som kallas Entrant-HB, och skulle enligt uppgift då klara 12 000 mm vattenpelare, och ventilera ut 8 000 g/kvadratmeter/under 24 timmar. Vadarna har inbyggda gravelguards vilket jag anser är märkligt att inte fler tagit efter. Sockan i neoprene är 3,5 millimeter tjock enligt uppgift. Knän är förstärkta med extra yttertyg. En bröstficka på insidan som har endast en liten bit kardborre som knäppning. Här saknar man en vattentät ficka med hel stängning eftersom man förr eller senare kommer att bada.... Det medföljer även en lagningslapp i samma material som vadarna. Jag är 186 cm lång, 90 kilo muskler(*host*), och har storlek 42 i skor. Vadarna är i storlek L och sitter perfekt. Jag kan sätta mig på huk utan att sträcka tyget, och insidan på låren skaver inte mot varandra. Modellen fanns även med inbyggd stövel.


Den inbyggda bröstfickan lämnar lite att önska i designen

Så hur har dessa vadare presterat under snart åtta år, och hur står dom sig mot nya vadare? Första fisketuren var en fröjd jämfört med PVC-vadare från forntiden. En hel dags fiske och man var endast lite fuktig om fötterna. Efter varje fisketur sköljdes vadarna av i duschen vid hemkomst. Iallafall det första året. Första turen i kyla vintern 2000/2001 så gick ett spänne till hängslet sönder,  men har efter byte hållt sedan dess. Från 2001 har vadarna används flitigt längs den skånska och blekingska kusten på jakt efter gädda och havsöring, norrländska fjällen på jakt efter harr, öring och röding, samt en del varierande väderförhållande från drivis till +35 grader. 

Jag har ännu aldrig tvättat vadarna i tvättmaskin, och enda gången dom blir avsköljda från saltvatten är då jag vadar ut i sötvatten. Ventileringsförmågan är något sämre nu än när dom köptes, och ytan blivit "noppig" på utsidan. Ett par lagningar med Liquisole har fått göras efter kontakt med taggtråd i blekinge, samt på hälen där skavandet mot kängorna börjat visa slitage. Att hitta små hål är busenkelt: In i ett mörkt rum och lys i vadarna med en ficklamta, och man ser hålen direkt. Lagning sker på insidan av vadarna.


Slitage på hälen. Notera den uppfällbara gravelguarden med resår(det blå i ovankant)

Jag använder dessa vadare stenhårt och har hittils i år(april) lagt ungefär 20-25 dagar på fiske längs kusten. Jag har köpt andra vadare att ha i reserv, och efter ha provat dessa nyare vadare ett par gånger så märks det inte någon skillnad spontant vad det gäller ventileringen. Nu har jag  inte jämfört annat än i kalla förhållanden, så när temperaturen stiger och ventileringen sätts på prov så är förmodligen dagens vadare bättre.

Omdöme:

+ Passformen
+ Hållbarheten
+ Priset
+ Ventileringen.
+ Inbyggda gravelguards

- Bröstfickan ej vattentät/saknar ordentlig knäppning
- Tål ej vassa föremål....

Idag finns inte denna modell av vadarna längre att köpa, utan har ersatts med en modell som har vattentätt blixtlås ner till grenen. Jag är skeptisk till själva blixtlåset, men de som använder dessa säger att det funkar. Nå, vi får väl se om åtta år...:-) Hade det inte varit för bröstfickans design så hade detta varit en fullpoängare.

Slutligen, om man har turen att hitta ett par av dessa vadare kvar i någon butik, så är det bara en sak som gäller: Slå till!

Totalbetyg(av fem möjliga)

litetklubbmarke4