Testare: Mats Brorson

Inför året's resa till Los Roques hade jag införskaffat en LOOP Opti Speedrunner rulle för att komplettera min utrustning som annars består av Tibor Everglades och Orvis Battenkill i rullväg för just saltvattenfisket i #7-#9.

 

Första intrycket av rullen är att den är stor. Väldigt stor. Hiskeligt stor faktiskt. Men lätt, riktigt lätt. Som ett modernt cykelhjul ungefär i storlek och vikt.... Rullen är av den första versionen i blå färg, och tar 170 meter 30 punds backing + en WF8. Rullen väger 216 gram. Rent mekaniskt är rullen riktigt fin. Inget glapp, mjuk och fin mekanik och en silkeslen broms. Vevriktning byts lätt genom vändning av lager.

Således sattes denna rulle på prov under en tvåveckors resa till Los Roques, och den första reflektionen efter att ha drillat en del bonefish är att detta måste vara den optimala bonefishrullen. Bromsen är kalasmjuk och har power så det räcker och blir över, men den största fördelen är dess storlek vid intagning av lina när fisken rusar emot en. Visst, man måste veva som en tok även med denna rullen, men jämfört med mina andra rullar är det stor skillnad. Med en Tibor får man veva som en besatt demon i jämförelse....

Nackdelen kan vara storleken på denna rulle. 131 mm i diameter är stort, men jag upplevde personligen inte detta som ett problem. Dessutom är knarrljudet rätt lamt. Den riktiga sången infinner sig inte vid en bonefishrusning. Löjligt javisst, men vi som vet hur en Tibor låter när en bonefish rusar har lite löjliga krav.

Omdöme:

+ Snabb linintagning
+ Bromsen. Silkesmjuk
+ Lätt
- Knarrljudet. Lite tunnt

Således kan jag inte annat än rekommendera denna rulle till fisket för snabbsimmare. En riktigt fin rulle helt enkelt. Storleken på rullen passar förmodligen inte alla, men då rullen är lätt så märks detta faktum inte. Avslutningsvis kan jag avslöja att denna rulles större bror, Megaloop,  även den tål stryk, då den provades ordentligt på pelagisk tonfisk. Men det är en annan historia.

Totalbetyg(av fem möjliga)

litetklubbmarke4