En haspelrulle i budgetklass av Shimano

Testare: Tord Andreasson

För att komplettera mitt nya resespö (se separat test) inköptes en haspelrulle. Jag skall erkänna att jag inte är en större vän av haspelrulle, har dålig erfarenhet sen tidigare. Haspelrullar har en fallenhet att gå sönder eller börja strula och det ganska tidigt. Därför ville jag inte lägga en förmögenhet. Valet föll det välkända märket Shimano och jag valde en modell med tillräcklig kapacitet, dvs ett par hundra meter 0.15 lina (superlina). Det blev en Shimano 2500 RE Sidestab. Rullen var nylanserad vid köptillfället, säljaren hos Dan-tackel talade varnt för denna (introduktionskampanj) så det blev något köp på vinst och förlust - med hopp om vinst.

 

Rullen kommer i ett utförande som ligger i tiden med en blandning av detaljer av kromliknande och guldliknande plätering som kompletterar på ett tjusigt sätt chassit av anodiserad lättmetall.

Om vi lämnar det kosmetiska och ser till det funktionella. Efter ett tiotal timmar användning, varav flera i riktigt saltvatten:

  • Gången är fotrfarande silkesmjuk
  • Bygeln fungerar fortfarande som den skall
  • Bromsen hade jämn gång vid leverans - denna har dock inte satts på prov :(
  • Uppläggningen av linan är nära nog perfekt
  • Inga tecken på rost - ännu vill säga
  • Handtaget är helt OK men tumgreppet kunde utformats aningen mer ergonomiskt (tumgreppet på bilden stämmer inte med den rulle jag fick levererad)

Givet priset, under 500 :- är denna rulle som klippt och skuren till vårt kustfiske i Östersjön.

Totalbetyg(av fem möjliga)

litetklubbmarke5