Ytterligare en tolkning av principen att Korv Stroganoff egentligen bara är ett samlingsnamn för korvbitar i röd/rosa sås. Grytan fungerar egentligen lika bra med kyckling eller kött.

Panäng är en mild söt thailändsk curryblandning som tillsammans med kokosmjölk, citrongräs och limeblad ligger till grund för många thailändska rätter. Panäng Fal Ukorv består som namnet antyder även av falukorv. Vi valde ugnsrostad men det går även bra med brynt eller även "rå".  

 

Enkelt att tillaga, man börjar med att tärna falukorven och lägga den på en braspanna för att rosta den i ugn. Vi lade även till lite lök och vitlök för att dessa också skulle då en rostad yta.

Kok upp vatten och börja hinka i grönsaker. Skär morötter och Galanga (thailändsk ingefära) i slantar. Krossa Citrongräset och lägg i det helt. Skär upp resterande lök och vitlök och lägg i. Tillsätt en hel burk bambuskott och en burk paprika (går lika bra med färsk).  Thailändskt buljongpulver och fisksås står för sältan och fylligheten. När det har kokat så att morötterna är klara så tillsätt kokosmjölk, Limeblad och röd currypasta. Låt koka upp och tillsätt miniäggplantan och den rostade falukorven. Plocka bort citrongräs och evt galangarot innan servering.

Serveras med ett gott Jasminris samt garnera med färsk koriander.

Recept för 4 hungriga öringfiskare. Motsv ca 8 normalportioner.

1 kg                Falukorv (Fal Ukorv).
2-3 st              Gula lökar. 
1 st                 Röd paprika alt en liten burk konserverad.
2-3 st              Vitlöksklyftor (Krathiem).
2-3 msk           Röd currypasta, egentligen efter behag.
1 st burk          Bambuskott (Nor Mal). 
1 ½ burk          Cocosmjölk (Kathi).
5-10 st             Limeblad (Ma Krut).
1-2 st               Citrongräs (Takrai).
1-2 st               Morötter.
1-3 st               Galangarötter (Kha)
2-3 msk            Thailändskt buljongpulver.
1 msk               Fisksås (Nam Pla).
1 Tråg.              Miniäggplanta (Makhua phro).

Ketchup, Snobbaketchup eller tomatpuré för färgsättning.

 IMG 0829