Inspiration för de uppfinningsrika och händiga. Det finns oanade möjligheter!

Det finns en mängd olika knutar för fiske, i stället för att rita egna teckningar så har vi valt att visa knutar som länkar till andra hemsidor.

Fästa linan vid draget

Normalt så används Clinchknuten eller Trileneknuten för att fästa linan vid draget men om man använder superlina (fireline, spiderwire etc) så bör man använda Palomarknuten. Om man vill ha livligare gång på betet/flugan så kan man med fördel använda Rapalaknuten.

Text och bild: Anders Johansson

Jag har under denna säsong börjat fiska med upphängarfluga och jag har märkt att det fungerar mycket bra. De havsöringar som jag tagit hittills har alla tagit på upphängaren. Även mina fiskekamrater har haft framgångar med detta tackel.

Det är inte svårt att göra och det fungerar bra. Fördelen med att ha upphängaren glidande är att om fisken tar i upphängaren så glider draget upp mot huvudlinan och man slipper att draget hänger löst och riskerar att fastna i vegetationen på botten.

Teorin

Peter Lyngby på Scandic Angler har publicerat en artikel om hur man enkelt tillverkar snygga öglor på sina fluglinor. Metoden går i princip ut på att vika linan, trä den i ett stycke krympslang och försiktigt smälta coatingen. Krympslangen gör att den smälta coatingen kommer att "fusionera" och bilda en ögla som påminner om de som vissa tillverkare, t.ex. LOOP, försett sina klumpar med.

Metoden utvärderad

Har provat metoden och det funkar utmärkt. Öglorna blir urstarka och går inte upp hur hårt man än belastar.

Majoriteten linor jag provat på (Cortland, SA, Rio, Teeny m.fl.) gick lätt. Ett fåtal fabrikat / linor har ett ytskickt gjorda av polymer som har fel termoplastiska egenskaper vi den temperatur då krympslangen krymper, och vill gärna krackelera utan att smälta samman.

Välj en krympslang med lämplig krymptemperatur, ej för hög. Jag använde en som heter "FIT-221 polyolefin". Denna finns att köpa hos t.ex. ELFA. Elfa har butiker i Stockholm, Malmö och Göteborg.

Har du ingen splicingnål går det med en tunn ståltråd som böjs till lämplig form.

 

Linkorgen, kustfiskarens räddning från hims, svordomar och frustration....

Original
Originalet: USD 59


Ett "måste" vid kustflugfiske

En linkorg är ett "måste" vid kustflugfiske. Har man väl provat en och vant sig vill man inte vara utan.

Denna artikel skriven av Troels J. Sørensen och publicerad på Scandic Angler beskriver hur du tillverkar din egen linkorg för några tior och med en arbetsinsats om max en timme. Har själv tillverkat en liknande, med klart godkänt resultat.