Julfesten år 2010 bjöd på många läckerheter men om man skall säga att en rätt stack ut i mängden så var det Malte Åströms fantastiska sylta. Ett gammalt recept från hans norrländska föräldrar och den är i original säkert inte avsedd för enbart jul men eftersom julen efterhand har blivit den stora syltahögtiden så har vi valt att kalla den för Julsylta. Här kommer Maltes egen beskrivning.

 

Recept

 50% fläskkött (skinkstek), 50% kalvkött (kalvstek), båda med ben.  (normalt så kan båda dessa köpas i november till ett mycket bättre pris och sedan läggas i frysen). Men köp gärna till ca 0.5 kilo ben, (man kan köpa billigare kött, typ kalvrygg, bringa mm. och fläskbog m.m. men när man har rensat bort de dåliga bitarna från det billigare köttet så står man där med en sämre kvalité till ungefär samma pris.
Eftersom jag alltid fryser in en del för att använda senare så är receptet ganska stort, (det är lite arbete att göra det hela).

Dela köttbitarna (kokar fortare) samt koka med grönsaker och kryddor tills köttet är helt genomkokt.(ca 1.5-2 timmar) Ta upp köttet och låt det svalna, skär därefter bort eventuell svål, senor, brosk, fett o.s.v. samt skär återstoden i små bitar. Sila rent spadet  och smaksätt samt lägg i det skurna köttet och koka ihop till en lämplig mängd. (ca 1 timme). Slå upp i aluminiumformar och låt kallna/stelna. Om det inte stelnar så har det varit för lite ben och då måste gelatin användas, likaså efter djupfrysning.

Ingredienser

1  kg                            kalvstek
1  kg                            skinkstek
2  liter                          vatten
4-5                               morötter
3 hg                             rotselleri
2 stora                         gula lökar
10-20 korn                   vitpeppar 
10-20 korn                   svartpeppar
10 korn                        kryddpeppar 
5-10 st                         kryddnejlikor
3 msk                           Bong´s oxbuljong
3-4 st                           lagerblad 
3-4 tsk                         salt 
1-2 st                           gelantinblad (om man kokar utan ben)
 
Det är lite arbete, men man får också kvalité.