Opala River

Opala är en mindre-mellanstor älv med kristallklart vatten. Den är i sin helhet ca 80 km varav dryga hälften är lämplig att flotta och fiska. Älven har ett spektakulärt lopp, framförallt halvvägs ner då rinner i en trång klyfta genom den gamla calderan och passerar i närheten av en perfekt stratovulkan. Den övre stäckan är grund, med sel, och djupare pooler och bakvatten. Den mellersta sträckan är omväxlande lugn, omväxlande ström med forspartier av klass 3-4 som kräver vana att framföra flotten. Den sista sträckan flackar av och här blir det djupare. På de flesta ställen är det lättvadat.

Strax innan landning

Helikoptern på väg att lämna oss och packningen

På drift ned för älven


Helikopterperspektiv över vulkanen Opala


Älven Opala och vulkanen med samma namn i bakgrunden

Vissa snabba forspartier kräver en van och säker hand med flottenArterna, fisket och metoder

Under flottningen gör man täta stopp och fiskar på så sett effektivt av det intressanta poolerna. Man kan även fiska från den drivande flotten, en man i fören och en i aktern turas om att kasta mot djuphålor och djupfåror. Vårt fiske var riktat efter regnbåge och vi fick även mycket Dolly Varden (Stillahavs röding) som bonus.

Förutom dessa arter finns alla Stillahavslaxer representerade i Kamchatka. Vissa älvar håller även ett bestånd av harr. Som alltid gäller det att pricka rätt plats vid rätt tidpunkt.

För det fiskesituationer man möter är flytlina klass 6-8 lämplig utrustning, med tafsspets om minst 0.25 då det finns riktigt grov och stridbar regnbåge upp till ca 75 cm / 5kg. De flesta regnbågar vi fick låg runt 60 cm eller över och bjöd på luftakrobatik och explosionsartade rusningar. Flugvalet för regnbåge blir streamer, gärna en igel i lila färg, eller också en mouse fly. Fisket på regnbåge följer strikt C&R principen.

För rödingen är en imitation av laxrom i färger orange/rosa en riktig killer. Den som ville hade inga problem att komma upp i tvåsiffriga fångster per dag. De flesta rödingar höll en vikt runt knappa kilot med toppnoteringar kring strax under tre.


Dolly Varden i antydan till lekdräkt

En regnbåge får friheten åter


Regnbåge av hyfsad storlek

Ã…ter i det fria

Sällsynt vackert tecknad regnbåge

Mouse Fly

 

Efter fisket

Lägerlivet visade sig vara riktigt behagligt. Guiderna bygger ett nytt läger varje kväll, reser kökstältet, fixar lägereld mm medan kocken tillreder en smaklig måltid på traditionella ryska recept. Tack vare det svala klimatet höll sig färskvarorna fräscha under hela resan, vi hade frost om nätterna trots att det inte var senare än första halvan av september. Den ändamålsenliga utrustningen och goda planeringen gjorde vi åtnjöt av en osannolik komfort mitt i vildmarken.


Samling vid lägerelden

Dagens äventyr planerasText och bild: Tord Andreasson