Testare: Mats Brorson

Guideline Pike är en relativt ny fluglina från Guideline, och som finns i två varianter. Den som recenseras här är den som enligt Guideline kallas flytande men som i själva verket är intermediate, då den sakta sjunker. Färgen är vit, och klumpen är strax över tio meter och har en rätt brutal tapering. Det som är unikt med denna linan är dess stumhet jämfört med andra linor. Vi är för tillfället två stycken som kört med denna linan i klass #8 och #10 både i kallt vatten och i temperatur över 10 grader. Det finns även en sjunkade variant av denna lina för fiske på djupare vatten eller från båt.



Det första som slår en är att det är rejält klipp i linan rent kastmässigt. Fina presentationer är ju inte nödvändigt som tur är vid gäddfiske då denna lina plaskar rätt bra. Jag tror att stumheten bidrar positivt till kastegenskaperna också, även om den största fördelen ligger i krokning på lång lina. Efter en del gäddor på denna lina kan konsateras att man har bättre kontakt med fisken och mer känsla. Dock tar gäddorna oftast inom 15 meter, så fördelarna vid krokning på lång lina är praktiskt sett inte jätterevolutionerande.

Klumpen är tung för sin klass, och en #8 lina på ett Guideline LPXe RS #8 eller ett TFO TICR #8 sitter som en smäck. Överklassning är inte nödvändigt. MIn största rädsla var hur linan skulle bete sig vid riktig kyla, men efter att ha fiskat i vatten som höll bara ett par plusgrader så kan jag konstatera att den är precis lika lätthanterlig som mina andra gäddlinor.

Det som nu kvarstår är att de hur långlivad linan är. Mina andra linor(RIO, Climax) har klarat max tre säsonger innan dom krackelerat. Med tanke på priset får man hoppas att denna linan står sig bättre. Stora flugor och dubbeldrag måste bara slita på linorna.

För att summera, så får denna lina godkänt så här långt, och passar min kastteknik klart bättre på mitt RS spö än SA Mastery Pike. När vi lagt en full säsong kommer vi att presentera ett slutligt betyg för denna lina.

Tilläggskommentar: Jan Melin
1. Linan kastar mycket bra jämfört med normala flytlinor men vilken "sjunklina" gör inte det.
2. Coatingen känns bra, den är både glatt och hård.
3. Linan är mycket tjock, #10 linan har den tjockaste klumpen av alla mina linor, inkluderat laxlinorna. Tjockleken bidrar säkert till att linan känns styvare än andra gäddlinor.

Tilläggskommentar: 2 Jan Melin
1. Efter reklamation av "sjunklinan" så har jag nu fått en ny lina som inte är märkt med HI, denna lina flyter utmärkt. 
Det bör dock tilläggas att den är 0,1 mm tjockare över hela linans längd, vilket normalt betyder en klass högre. 
"A well balanced dimension on the runningline aids turnover even under difficult head wind conditions" i reklamen betyder att min WF8 har den absolut tjockaste runninglinen av alla fluglinor som jag äger.

Tilläggskommentar: 3 Mats Brorson
1. Nästan två år klarade min första #8 innan den krackelerade i övergång mellan klump och skjutlina. Tunga flugor och dubbeldrag dödar denna lina lika lätt som vilken annan som helst.

."Coastal" som i ""The Scanian Coastal Fishing Club"