Inledning

Denna sida skildrar valda minnen från en fiskeresa till Alaska som jag gjorde i sällskap med några medlemmar ur Skånska Kustfiskeklubben under juli månad 1998. Mål för resan var området runt Lake Iliamna och Bristol Bay i sydvästra Alaska, ca en timmes flygning väster om Anchorage och Kenai halvön. 


SeattleCook Inlet


Lake Iliamna

Resa ut, Anchorage och Iliamna

Iliamna är ett samhälle med en befolkn Resa ut, Anchorage och Iliamnaing om knappt 100. Iliamna är dock något av en metropol med flygplats, livsmedel och lodge, allt utspritt på flera kvadratkilometer. Om sommarhalvåret fungerar orten som centrum för sportfiskare som skall vidare ut i bushen för att fiska. Vid sjöns strand kan man bl.a beskåda hur lokalbefolkningen fiskar Sockeye med nät, syftet är att fylla frysen inför vintern. Om hösten är Lake Iliamna ett ställe för den som vill fiska riktigt stor regnbåge på trolling, annars är sjön väl stor för att locka till sportfiske med spö från land...


Hunden Elsie studerar nyfiket vi vi har för oss


Planen lastas

Efter övernattning och proviantering av det vi kommer att behöva för de närmsta två veckorna, lastar vi sjöflygplanen för vidare transport ut i vildmarken. Planen som används i dessa sammanhang är av modellen Beaver. De är designade och tillverkade på 50 talet, har en mycket stark motor i förhållande till storlek och vikt, har en hög lastkapacitet och klarar att lyfta och landa på mycket korta sträckor vilket förklarar att de är så populära för dessa tillämpningar.


Blandning av gammalt och nyare...


Newhalen River utanför Iliamna

Koktuli River

Koktuli River är det första målet på resan. Koktuli är en medelstor älv som utgör ett av biflödena till den mäktiga Mulchatna River som i sin tur byter namn till Nushagak och som mynnar ut i Bristol Bay. Koktuli är flottbar en längre sträcka, exakt hur långt beror på vattenståndet i de övre sträckorna samt mängden bråte som vårfloden lämnat kvar efter sig. En vecka eller så kan vara lämpligt att avsätta för att hinna med att fiska de intressanta ställena. I Koktuli stiger såväl King, Sockeye (även kallad Red salmon, sv. indianlax) som Chum (även kallad Dog salmon, sv. hundlax), och man hittar även en hel del regnbåge i hyfsad storlek.


Regnbåge


Sockeye, hanne i lekdräkt


Sent kvällsfiske efter King

Koktuli växlar ömsom mellan sträckor med jämnt drag av transportkaraktär och slingrande partier med litet djupare pooler, vilka lämpar sig för strandhugg och att fiska av. Under flottningen ner för älven hinner man beskåda en mäktig natur. Björn, älg, bäver, vithövdad havsörn får man tillfälle att se vid upprepade tillfällen. I det klara vattnet ser man grupper av laxar på väg uppströms, så här års är det mest Sockeye och Chum fast även den del King. Laxen vilar ofta i hålor och när flotten kommer passerande ovanför blir det liv och då flyr de åt allla håll och kanter. Där älven grundar upp kan man tom se plogvågorna som de lämnar efter sig då de simmar i jämn hastighet uppför älven.


Nyfiken nalle


På drift ner för Koktuli River


Backsvalor


Tydliga spår..

Mulchatna River och Stoyahook River

Så småningom mynnar Koktuli ut i Mulchatna River. Mulchatna är en stor älv, flera hundra meter bred med flera meter djupt vatten och man känner sig rätt liten... Att fiska i själva Mulchatna är inte särskilt givande, i stället söker man sig till de mindre sidoälvarna vilka erbjuder fina förutsättningar för flugfiske i klart vatten.


Paus efter en dag i flotten


Regnbåge


Fiske efter King

Ett populär plats att stanna till på är utloppet av Stoyahook River i Mulchatna River. Att denna plats är populär kommer sig av två anledningar: dels är denna plats en av de säkrare platserna att komma i kontakt med King, dels är det sista platsen på bra länge där planen kan landa och plocka upp en, varför i princip alla som flottar stannar här för att bli uppplockade. Alternativet är att fortsätta hela vägen ner till Bristol Bay, en tur på kanske ytterligare 10 mil...nej tack. Dessvärre är det fler sportfiskare som upptäckt Stoyahook som resmål, och man får vara beredd på att samsas med övriga om den tillgängliga fiskesträckan (vilken i sig är lång så det räcker).


Fiske i Old Man Creek


Fiske i Stoyahook


Chum salmon från Stoyahook

Dock litet irriterande med tanke på att man färdats över halva jordklotet för att fiska i orörd vildmark. Höjden av fräckhet uppvisade nog ett gäng fransmän från en camp en bit uppstöms Koktuli, som i princip lade beslag på "hotspoten" och visade föga respekt vare sig för övriga sportfiskare eller för fiskebestämmelser. Hade det inte varit för dessa irritationsmoment hade Stoyahook varit en mycket trevlig plats. Läget är intressant med fina möjligheter till ett varierat och bra fiske efter lax, regnbåge, Dolly Varden (havsvandrande Stillhavsröding) och harr.


Vid Stoyahook i väntan på planen


Original och imitation


Tjusig och funktionell huvudbonad


King salmon

Tundran

Efter någon vecka packar vi så småningom samman flottarna, kliver ombord på planen som kommer för att hämta oss och fortsätter vår resa i riktning tillbaka mot Lake Iliamna och släpps av vid en mellanstor sjö på tundran. Sjön har flera tillopp varav det ena åtminstone är stort nog att vara laxförande. Det rör sig om Sockeye såsom vid så många andra ställen. Sockeye laxen är en förutsättning för en tillförsel av näring i denna karga miljö. Fast det är inte Sockeye vi är ute efter i utom röding, regnbåge och harr.


Char Lake


Utloppet från sjön


Vårt läger vid sjön

Fisket i vikarna strax utanför inloppen till sjön kunde periodvis vara riktigt givande, medan vissa perioder var det i princip helt dött. Vad som styrde fiskens beteende blev vi inte helt på det klara på men tillgången på föda, strömmar och vindar var helt säkert avgörande. Vi upptäckte att vattentemperaturen lustigt nog kunde variera med flera grader inom ett begränsat område, antagligen berodde detta på vindens påverkan. Dessa stråk med högre temperatur kunde samla rikligt med fisk, medan det var i princip tomt på fisk utanför.


Fiske i gryningen


Fiske i kvällningen


Närbild på harr

I denna jungfruliga miljö, som i mångt och mycket påminner om vår nordiska fjällmiljö, lyckades vi fånga en och annan regnbåge och röding av respektabel storlek, exemplar upp till upp till tre-fyra kilo, fast de flesta låg i viktklasser som låg klart under detta. Regnbågarna var explosiva i sina ursinniga ruscher varvade med luftakrobatik, medan rödingarna påminde mer om u-båtar, som simmade på i långa rusningar tills de tröttnat och kunde vevas in. Harrarna var talrika och i hyfsad storlek, många runt halvkilot. Rödingarna var lustigt nog gula snarare än röda, vilket troligen berodde på födan.


Regnbåge från tundran


Röding från tundran


Vacker regnbåge

Kijik Lake

Kijik Lake är sista målet på vår resa. Kijik ligger ytterligare norrut, förbi Lake Clarke. Kijik är en mellanstor djup sjö med kristalllart vatten, och ligger insprängd mellan höga berg som sträcker sig gott och väl tusen meter ovanför vattenytan. Terrängen är en helt annan typ än den vi nyss lämnat och omgivningarna är sagolikt vackra.


Sky of blue...


Sjöplan på Kijik Lake


Kijik Lake

Fiska fluga från de branta, stena och snåriga stränderna var mycket besvärligt. Vi hade därför med oss en flotte till Kijik, som möjliggjorde att ta sig ut på sjön och fiska Lake Trout (Kanadaröding). med snabbsjunkande lina kommer man kanske ner till knappt 10 meters djup, och där nere kom vi i kontakt med dessa rovlystna fiskar, som i större sjöar kan uppnå vikter om tiotals kilo vid gynnsamma förhållanden, fast det krävs förstås en helt annan utrustning för att komma åt dessa nere i djupet. En av dessa kanadarödingar gick till kocken men det var ingen större smakupplevelse.


Fiske ute på Kijik Lake


Lake Trout


Sockeye Salmon på väg upp

Upp till Kijik, gott och vär 35 mil från havet söker sig Sockeye laxen för att leka. Ynglen är beroende av tillgång till en sjö och kommer att stanna där i ett år från då rommen kläcks på våren. Sista hindret består av en ca fem meter djup pool där de samlas. När de blivit tillräckligt många, vi pratar flera hundratal, forcerar de sista hindret och fortsätter upp i sjön på den allra sista etappen på deras långa och sista resa. Hela tiden fylls de på med ny fisk.


En grupp Sockeye Salmon


Sockeye Salmon och harr (i förgrunden)


Sockeye Salmon

Det anmärkningsvärda med dessa Sockeye är den fantastiska kondition de uppvisar efter en så pass lång resa. Enstaka exemplar börjar övergå till en rosa nyans men de allra flesta är fortfarande blanka. Att få dessa att hugga trots det stora antalet var lättare sagt än gjort. Mellan intensiva huggperioder kunde det gå ett par timmar utan att det hände någonting, trots att flugan passerade hundratals fiskar inom klart synhåll.


Harrpoolen


Harrpoolen


Närbild på harr

Den stora behållningen vid Kijik är dock inte Lake Trout eller Sockeye utan Harr. Några kilometer ner från sjön ligger en fantastisk harrsträcka, om några hundra meters längd. I denna parkerar mängder av harr i troféstrolek. Vatten är så pass klart att det tål att jämföras med ett akvarium, och man kan ägna sig åt prickfiske efter de största individerna.

Resurrection Bay

Vi hade lagt in en dag som marginal i händelse av dåligt väder. Nu var vädret bra, vi kom tillbaka till Anchorage enligt tidplan. I väntan på att resa hem kan man ägna sig åt olika slags aktiviteter. Som till exempel en dagsutflykt till Resurrection Bay för att studera det marina livet ovan ytan med i princip garantier att beskåda knölval, sjölejon och ett rikt fågelliv.


Resurrection Bay


Knölval


Sjölejon

Bird Creek - Combat Fishing

Eller också kan man hyra bil och ta sig till en närbelägen älv och studera hur man ägnar sig åt combat fishing. Vi valde att åka till Bird Creek, en halvtimmes bilfärd öster från Anchorage. Med combat fishing menas en cirkus som skall föreställa sportfiske. Man fiskar älvmynningen vid lågvatten, står utvadad i dyn med ett par meters lucka mellan utövarna och turas om att svinga en kort lina med blyhagel längs ut. Snacka om gatlopp som laxen skall ta sig upp för. Vid hugg gäller det att ta fisken stenhårt för att undvika att trassla linorna. Helt ofattbart till synes, men det är frågan om ett jippo och det är förstås bekvämt att ta bilen och köra i princip ner till fiskevattnet, släppa av familjen på picnic medan man ägnar sig åt några timmars fiske, för att sedan kunna återvända till stan.


Bird Creek


Pink Salmon