Guadeloupe igen

Text och bild: Anders SJöberg

Återkommen från två veckors fiske, paddlande och frossande. 10 bonefish och så klart en massa annat konstigt.  1

2

Liksom tidigare år blev det paddling i kajak för att nå ut till pancaceflats och andra flats. Nu börjar jag få till det bättre med paddlingen och vågar också ge mig ut i tuffare vindar/vågor. Jag hade kikat mycket på geoportail, vilken påminner om google earth, men har bättre upplösning. Nya flats undersöktes. Min favoritflat i år blev en hyfsat stor flat med mycket gräs. Här var det grunt och benisarna tailade friskt och tuffade också ibland i sakta mak med rygg och stjärtfena synliga över ytan. Lätta att komma till tals med var de däremot inte. Kastade man för nära blev de rädda. Hamnade flugan längre bort, såg antagligen inte fiskarna den för allt gräs. Kom de i grupp, slog avundsjukan till och det var lättare att lura dem att gapa över kroken. 

Läckert att se dem följa flugan, gå ner på knä eller lägga sig raklång längs med vattnet när de började komma riktigt nära. Tog den? Nej. Ja, men Nu? En dragning. Fast fisk. Allt exploderar. Fisken drar i full fart över flaten och skrämmer livet av vad bonefish där är. Första rusningen är fantastisk. Det är så grunt att stjärtfenan piskar vattnet då och då och det riktigt sprutar om linan.

3 
Paddeln är fastknuten. Man skall ha med mycket snöre

4
Vacker bonefish

Sista dagen började jag fiska med en silikonfluga. Det skulle jag nog testat tidigare. Silikonräkor har nästan neutral flytkraft och svävar fint i vattnet, vilket är bra om det är mkt grunt eller om man vill fiska flugan riktigt långsamt.

Märkligt det här hur saker ändras. Förra året hittade jag en flat där det varje morgon simmade omkring några bonefish och visade fenorna. I år såg jag en enda fisk där. Tidigare har beige randiga flugor varit bra. I år fungerade de inte alls som tidigare. Tillfälligheter?

I fjol såg jag flera mycket stora permit. Jag hade nästan övervikt på planet pga alla nybundna permitflugor. I år såg jag inte en permit, trots att jag specifikt spanade efter dem.

Två dagar var det regn och storm och det var inte att tänka på att ge sig ut med kajak. En bit söder om mitt hotell ligger en liten pittoresk by, Deshaies. 

Ni som sett ”Mord i paradiset” har sett många scener just från Deshaies. 

I Deshaies rinner det ut en liten flod/bäck och jag hade fått tipset att när det regnar mycket går det upp snook i den. Det gjorde det också. Jag drog en bunke. De var alla under kilot. Men ändå - kul när det hugger.

I området där jag fiskar bonefish finns partier med djupare vatten. Jag såg en del jagande större fisk där. Jacks eller King mackerel? Vid några tillfällen släpade jag omkring med en ståltafsförsedd fluga när jag transporterade mig. Den fångade mest gräs. Någon horngädda och ett mer rejält hugg blev det. 

Sista dagen fick jag ett rejält oväder över mig när jag paddlade ”hem”. Det var bara att flytta fram tyngdpunkten, böja sig framåt och se till att fören var hyfsat mycket upp i vind. 

Kanotuthyraren Frank skrattade gott åt mig när jag kom fram. 

På resan ner träffade jag två andra galna sportfiskare, Fredrik och André. De bodde i närheten av St Anne. De fick inte så mycket bones men drog några småtarponer.

För övrigt var allt som tidigare. Jag bodde på Langleys hotell Fort Royal och tog mig med bil till Morne Rouge för att hyra kajaken av ”TAMTAM Pagaie” http://www.guadeloupe-kayak.com/. Är man några stycken kan det kanske vara lönt att hyra en mindre motorbåt (http://www.libertiboat.fr/), vilket också går att göra i Morne Rouge. 

Man bör ta det försiktigt när man kör bil på Guadeloupe – inte för Guadeloupeanerna utan för alla djur som kan dyka upp. En tupp och höna var en fjäder från att hamna under hjulen. Två kor på rymmen gick en dag och betade i vägkanten. Mindre tur hade den get som låg i vägkanten. 

5
Payback från horngädda

Vid hotellet finns inget flugfiske att tala om. För mig räckte fisket på flatsen mer än väl. Frukost klockan sju. Här fanns allt att välja på. Sedan upp och packa ihop sig för att vara ute på havet vid halv nio ungefär. Lämnade in kajaken halv fem. Sedan hem, duscha, ta en öl och slappa tills middagen serverades kl. sju.

Här kan man äta. Allt är buffe. Det bor mycket kräsna? fransmän på hotellet och utbudet och kvalitén på maten är mycket bra. 

Anders Sjöberg