Jag har fiskat gädda med flugspö sedan hedenhös, och mitt första spö var ett Sage XP #7 som användes flitigt tillsammans med lätt dressade flugor. Sage XP är ett rappt spö, eller som man i modernt fikonspråk kallar ett "snabbt" spö, vilket alltid passat min kaststil.

Under de senaste tio åren har jag bytt mitt XP mot Guidelines LPXe RS-spön i olika klasser från #5 till #12. #10 är en ruggig katapult som med rätt lina skickar en fluga stor som en fiskmås 20+ meter i motvind. Hel klart spön som tilltalar mig med sin aktion. #8 är ett riktigt fint öring/bonefishspö och används flitigt. #5 är en dröm för fiske i strömmande vatten med framför allt sinktiplinor.

 

Hur som helst, jag har fiskat gädda med fluga under många år, och en sak som ständigt utmanar till nya lösningar är gäddtafsen(hav tålamod, vi kommer till spösakerna snart...), och jag har provat allt från fireline, fluorcarbon i 1,00 mm, nylonklädd wire, braided wire till solid titan. När jag började med solid titan trodde jag att jag hade lösningen, och var nöjd och glad tills en dag när titantafsen plötsligt började gå av på mitten, eller rent av var som helst. Detta började upprepas allt mer frekvent.

Efter lite analys över vad som förändrats över tid kom jag fram till följande faktorer:

- Jag fiskar med allt snabbare spön
- Fluglinan är numer av DC-typ, dvs stum kärna
- Fluocarbon istället för nylon

Här började jag inse att när allt är stumt och snabbt, blir påfrestningarna rätt stora på sakerna, inte minst med tanke på att mina flugor inte är av de mindre modellerna. I kombination med detta har jag insett att täta linbågar under gäddflugfiske inte är något att eftersträva. En dags tungt dängande kräver snarare utrustning som inte kräver exakt precision, utan förlåtande egenskaper. Här började en plan formas i min hjärna. Ett gäddspö med lite lugnare aktion skulle införskaffas.

Lite luskande på nätet och valet föll på ett Vision Big Daddy #9 som är av medium aktion, billigt, goda recensioner och inhandlades således i ett kit med lina, rulle och tafs för blygsamma 2000:- på rea.

Spöet i sig är fyrdelat, grönt och lindningar mm håller normal standard för priset. Korken är som vanligt i denna prisklass inte den bästa, men den duger.

Eftern ett års fiskande med spöet inser jag att mina farhågor faktiskt var rätt. Att kasta en stor fluga är enklare med ett lite långsammare spö med större linbågar. Spöet är riktigt behagligt att kasta med, och känns snarare som en #7 i vikt och hantering. Men det finns power i detta spö! Inte minst uppdagade jag detta efter att vara tvungen att fiska i 7+ m/s motvind en hel dag. Med avslappnad kaststil och låta linan göra jobbet gick det utmärkt att sträcka tafsen i 20 meters kast med stor fluga i motvinden. Varje gång. En hel dag.

De något större linbågarna gör fisket MYCKET mindre slängigt, och jag har samma tafs på idag som när jag köpte spöt. Jag tror att det är väsentligt mindre påfrestning på grejerna mot tidigare. Jag använder flugor till detta spö som jag tidigare använde mitt #10 RS spö för att dänga ut, och med Visionspöt är det bra mycket mindre slängigt. Visst, med mitt #10 spö är det ingen hejd i hur långt man kan kasta när man träffar rätt, men det kräver 110% koncentration. Visionspöet är bara en förlängning av armen.

Efter någon timmes fiske måste man se till att trycka ihop delarna, vilket är lite irriterande. Dock tror jag det har att göra med min kaststil som vrider kasten något. Oavsett, man måste ha koll på delarna.

Min summering så här långt är att jag troligen hittat gäddspöt jag letat efter. Förlåtande, kraftfullt och inte minst prisvärt, gör detta spö i mina ögon till ett riktigt kap för vad det kostar. Framförallt så lirar linan som kommer med i kitet riktigt bra med spöet. Och att drilla fisk på spöt är ett sant nöje.

Uppdatering 2018-09-15

Rullen (Vision Deep) som ingår i paketet har nu gett upp helt efter fyra år. Gjuten målad aluminium tål inte saltvatten, och med tiden gick rullen från svart till korrosionsvit, för att senaste turen sitta helt fast. Nu har jag inte varit så noga att skölja rullen, men den här nivån är inte ok. Rent skräp faktiskt. 

Totalbetyg(av fem möjliga)

litetklubbmarke4