Text och Bild: Jan Melin

 

Egentligen bara en Gäddfluga utan namn, ett koncept som bygger på att kombinera två material till enklaste möjliga fluga på snabbast möjliga tid. Inget onödigt krångel och tingeltangel utan bara svans och kropp. Färgen kan variera i oändlighet men jag föredrar någorlunda matchade färger med svart-svartglitter, svart-silverglitter, röd-silvergiltter och chartreuse-grönglitter som favoriter. Storleken kan variera från största möjliga (6/0) till minsta praktiska (8), de mindre varianterna passar dessutom utmärkt till Abborre, Öring och Regnbåge. Det tar ca 2-3 minuter att färdigställa en fluga beroende på materialvalet. 1. Fäst svansen baktill vid krokböjen med några varv bindtråd och blixtlim.
2. Fäst in och linda kroppsmaterialet bakifrån och fram i hela krokens längd.
3. Avsluta med whipfinish och en droppe lim.

Svans
Jag använder Flashabou, Sparkleflash eller något annat passande material. Det går även bra med strung marabou eller en kaninremsa. 
"Flashabou Dyed Pearl" är ett lite styvare material som fungerar utmätkt.

Kroppsmaterial
Avgör hur flugan rör sig och hur hållbar den är, jag har fastnat för följande tre varianter.
1 -  Spunnen Marabou, krångligast och det är minst hållbart men mest rörelse. 1-2 fjädrar sätts i en kontorsklämma och tvinnas in i en loop av lina. 
2 -  Kaninremsor , fantastisk rörelse och ganska hållbart om man säkrar varje varv med blixtlim. Större flugor kräver remsor av Racoon eller Räv.
3 -  Big fly brush, väldigt stabilt, står emot gäddtänder i all evighet. Konstfiberhår och flash som är spunna på en metallwire. Flugorna kan behöva lite efterbehandling då man får peta ut fibrer med dubbingnålen.
4. Baitfish Emulator Flash, ett nytt superlätt "Låtsashackel" som antingen lindas som det är eller spinns på med en dubbingsnurra. Supermaterial med mycket fyllighet. Kolla in på Doc´s flybox

Krok
Jag använder helst Mustad C52S BLN men alla typer av krokar kan fungera.

Övrigt
3/0 eller kevlar bindtråd samt blixtlim.


Kroken, Mustad C52S BLN

 Baitfish Emulator Flash