År 2010 förlades havsöringslägret till Bornholm och vi lagade inte någon egen mat förutom den numera traditionella frukosten med Bacon, Ägg och Vita bönor. Övrig mat intogs på restaurang så det blev tyvärr ingen korv Stroganoff detta år.

Under de år som jag har arbetat i Danmark så har jag dock träffat på en mycked god maträtt som danskarna har gett namnet "Svensk Pølseret". Även om denna maträtt har lika lite med Sverige att göra som Svenskarnas falukorvskreation har med greve Stroganoff att göra så känns det helt OK att ta med receptet här.

 

Skär wienerkorven i slantar, gör gärna så att de blir lite avlånga genom att skära på snedden.  Fräs löken mjuk i en panna, tillsätt den skivade korven och paprikapulvret och fräs med någon minut.  Tillsätt tärnad potatis, mjölk och potatispuré och låt koka ca 15 minuter. Salta peppra och red av som avslutning. Garnera med hackad gräslök(purløg).

Det finns sötsura varianter som innehåller dansk eddike(vinäger) eller mustiga varianter med tillsatt vispgrädde. 

Recept för 8 hungriga fiskare, motsv ca 16 normalportioner.


1,5 kg     Dansk rød pølse men svensk Wienerkorv duger utmärkt. 
 
2 st         Gula lökar. 
7-8 msk   Paprikapulver (egentligen efter behag)
1/2 l        Mjölk eller lättmjölk(Skummet mælk). 
2 kg        Kokt tärnad potatis eller 3-4 burkar med färdigtärnad potatis. 
1 dl         Tomatpuré.

Vetemjöl till redning. 
Om man vill ha sötsur variant så tillsätts en neutral vinäger (Eddike).
Salt och peppar. 
Vispgrädde om så behagas. 
Garnera med finhackad gräslök.

Fler recept på. 
Maduniverset. 
DK-Kogebogen. 
Madopskrifter.nu 
Arla.dk.