Efter att ha filmat med allsköns typer av kameror, fick jag en GoPro Hero 3 Black i present av min fru. Jag hade spanat länge efter en kamera som man kan använda för filmning när man fiskar själv, och GoPro har funnits där i baktanken hela tiden.

 

Lite information om kameran:

- Kan fotografera i 11 Megapixel

- FIlmar i HD, 2K och 4K upplösning

- Trådlös fjärrkontroll

- Wifi, med koppling till app i telefonen


Kameran kompletterades med en bröstsele, så att man kan ha kameran fixerad på bröstet medans man fiskar.Efter att ha använt kameran ett antal gånger så kan jag göra följande reflektioner.


- Fjärrkontrollen används aldrig. Helt meningslös

- Wifi sänker batteritiden dramatiskt

- Apppen i telefonen är testad en gång, sedan dess aldrig använd.

- Kvaliteten på bilder och film är grym! Helt outstanding att man kan få ut sån kvalitet ur en så liten pryl

- Batteritiden suger purjo. Max två timmar på fulladdat batteri. 

- Möjligheten att vända bilden 180 grader är kanon. Gör att kameran kan placeras där man vill.

- Snabbt minneskort av kvalitet är ett måste för att inte få framedrops

Just batteritiden är akilleshälen. Jag har extra batteri men att byta batteri utvadad med kalla händer är en utmaning när man öppnar det vattentäta fodralet. Risken att tappa kameran i vattnet är stor. 

En annan sak som är helt oanvändbart är 4K upplösningen. På tok för låg framerate. 2K är OK, men efter ett antal tester är 1080, dvs normal HD det optimala, och där är kvaliteten ruggig. Med kameran följer ett stycke mjukvara som fyller sin funktion, men inte mer. Kameran har i kombination med mjukvaran en "prores" funktion, som skall påmina om RAW-format i en digital systemkamera. Denna har provats, men efter mycket experimenterande kan jag konstatera att jag personligen inte får ut något mer kvalitetsmässigt med dessa features. Om man håller sig till standard 1080 HD upplösning, har man här en grym kamera, dock med allt för kort batteritid.

Så vad blir betyget? Högt. Kvaliteten på materialet är riktigt bra. Allt lullull runt om är meningslöst, och det som drar ner betyget är batteritiden. Jag skulle vilja ha minst fyra-fem timmars batteritid, dvs byte av batteri vid lunch och vantbyte.... Men jag kan inte annat än rekommendera GoPro, sina tillkortakommande till trots. Kvaliteten är helt enkelt grym!

Totalbetyg(av fem möjliga)

litetklubbmarke4