Testare: Mats Brorson

Är filtsulans era slut?

Jag köpte mitt första par vadarskor samtidigt med mina Vision andasvadare. Dessa skor var Vision standard i läder och filtsula. Fruktansvärt tunga när dom var blöta, stela som plåt torra, men höll i fyra år innan ena sulan började lossna. När en filtsula väl börjar lossna så är det ett sant helsike att få den att sitta där igen. Idel försök höll skorna igång ett par år till, men efter att ha lagt lika mycket pengar på lim som ett par nya skor skulle kosta, slänges skorna till förmån för ett par Vision Sprint. Dessa höll i lite mer än ett år innan sulor och sömmar gav upp helt. I panik inhandlades det billigaste som fanns i butiken den dagen för att kunna komma ut och fiska, och för 795:- på rea blev man då ägare av ett par Scierra Dynatrack. Jag hade inga förhoppnigar på varken passform, sulans grepp eller hållbarhet när jag snörade på mig kängorna första gången, men allt detta har kommit på skam. Alla som vadat på skånska ostkusten vet hur det är med filtsulor på fotbollstora stenar klädda med tång och alger. Ett sant helvete. Gummisulan som sitter på Dynatrack ger ett förvånandsvärt bra grepp på dessa stenar. Givetvis inte perfekt, men bra mycket bättre än filtsulor. Flertalet tillverkare har nu denna typ av sula med olika fräna namn som Stealh mm. Passformen är helt klart godkänd. Jag har storlek 41 i normala skor, och ett par 43 av Dynatrack passar mig bra, och då kan jag ha dubbla sockor i vadarna om vinter utan att skorna blir för små. Skorna finns även med tungstensbroddar om man vill ha extra bra grepp, exempelvis vid vinterfisket på isbelagt underlag. Hakarna till skosnörena är i plast, och jag var tveksam till dess funktion och hållbarhet, men ännu håller dom. Skorna är förvånadsvärt lätta även blöta, men blir lite hårda när dom torkat. Ett tipps är att doppa skorna i vattnet hastigt inna man tar dom på sig, då dom mjukar ögonblickligen.

Jag har nu använt skorna i över två år med frekvent vadning i kust, sjö och strömmar, och sulorna sitter där dom skall, sömmarna håller, skosnörena intakta, passformen medger långa vandringar utan att det blir jobbigt. Ett andra par har nu inhandlats till grabben.

Sammanfattning

+ Billiga. På rea under tusingen, annars 1100:-
+ Bra grepp
+ Bra passform

- Snörhakar i plast
- Släpper in lite väl mycket sand

Betyg

Det blir nästan full pott. Hakarna i plast drar ner betyget liksom insläppet av sand i skorna. mer information från tillverkaren www.scierra.com

Totalbetyg(av fem möjliga)

litetklubbmarke4