Medlemmarnas egna tester av flugfiskeutrustning under riktiga förhållanden.

Flugtafsen är alltid ett kärt ämne att diskutera, somliga lägger nästan religiösa krav på taperingen för att flugan skall sträcka på rätt sätt varje gång, andra ser den nästan enbart som ett sätt att fästa flugan vid fluglinan.

Inom kustfiske och gäddflugfiske så känns det skönt om flugan sträcker tafsen men det är absolut inget krav på perfektion, alltför många andra faktorer spelar in som flugans luftmotstånd, vind etc.

Inom klubben så har vi under ett antal år kört med en egentillverkad, "taperad" tafs. Taperingen består i att buttdelen på tafsen är tvinnad och spetsen är enkel. Det fungerar helt klart utmärkt. Till Havsöring brukar vi köra med ca 0,25-0,30 och till gädda 0,50-0,60. Tillverkningen är enkel

Normalt består en gäddtafs av två delar, en slitagedel som skall klara att matcha gäddtänder samt enkraftöverföringsdel som utgör kopplingen till fluglinan.

Jag har fiskat gädda med flugspö sedan hedenhös, och mitt första spö var ett Sage XP #7 som användes flitigt tillsammans med lätt dressade flugor. Sage XP är ett rappt spö, eller som man i modernt fikonspråk kallar ett "snabbt" spö, vilket alltid passat min kaststil.

Under de senaste tio åren har jag bytt mitt XP mot Guidelines LPXe RS-spön i olika klasser från #5 till #12. #10 är en ruggig katapult som med rätt lina skickar en fluga stor som en fiskmås 20+ meter i motvind. Hel klart spön som tilltalar mig med sin aktion. #8 är ett riktigt fint öring/bonefishspö och används flitigt. #5 är en dröm för fiske i strömmande vatten med framför allt sinktiplinor.

Testare: Jan Melin

Kan det verkligen vara något med en rulle som kostar mindre än en extraspole till dom flesta snobbarullarna? Eller skall man kanske hellre ställa frågan varför flugrullar skall vara så förbaskat dyra. Jag har fastnat för det senare argumentet och skaffat på mig ett antal Okuma Airframe. I början mest för gäddflugfiske men sedan alltmer för havsöring och tropiskt fiske.

 

Testare: Mats Brorson

Inför året's resa till Los Roques hade jag införskaffat en LOOP Opti Speedrunner rulle för att komplettera min utrustning som annars består av Tibor Everglades och Orvis Battenkill i rullväg för just saltvattenfisket i #7-#9.

 

Tänkte bara att jag skulle nämna lite om de senaste 8 årens slitvarg, mitt 9 fots Temple Fork Outfitters TIcr spö i klass 8. Ett lätt och stabilt spö som har pallat för att vara huvudspö på sju tropiska äventyr samt ett hundratal gäddflugfisketurer där emellan. Det fungerar även utmärkt till Havsöring men nu är jag så lyckligt lottad så att jag vid en tidpunkt råkade vinna ett likadant spö i klass 7 som jag föredrar för detta fiske.

Inför årets fjälltur efter harr var det dags att förnya lite i spösortimentet. Mitt gamla Gatti är knäckt, övriga av mina spön är tredelade och lite bökiga när man reser. Således påbörjades lite exkursion i flugspöträsket. Kraven var enkla; 4-delat, lätt, lättkastade/förlåtande samt kosta under 3000 kronor. Lite besök hos den lokala handlaren, provkastning osv, ger att jag kommer ut ur affären med ett LOOP Multi 8,6 #5 samt ett LOOP XACT 9 fot #5. Jag har kastat med många spön i mina dagar, men förutom mitt Yellowline 13,6 till laxfisket har jag aldrig provat LOOP's spön tidigare.

Som medlemmar i "Scanian Coastal Fishing Club" så borde vi nästan vara sponsrade av Guideline, så är dock inte fallet, vi kan således recencera linorna utan tryck ovanifrån.

Guideline Coastal är en mycket bra lina för kustfiske, lagom klumplängd, bra skjutlina och DC-kärna ger en stum följsam lina som är lätt att kasta.

Testare: Mats Brorson

Guideline Pike är en relativt ny fluglina från Guideline, och som finns i två varianter. Den som recenseras här är den som enligt Guideline kallas flytande men som i själva verket är intermediate, då den sakta sjunker. Färgen är vit, och klumpen är strax över tio meter och har en rätt brutal tapering. Det som är unikt med denna linan är dess stumhet jämfört med andra linor. Vi är för tillfället två stycken som kört med denna linan i klass #8 och #10 både i kallt vatten och i temperatur över 10 grader. Det finns även en sjunkade variant av denna lina för fiske på djupare vatten eller från båt.