Det finns en mängd olika knutar för fiske, i stället för att rita egna teckningar så har vi valt att visa knutar som länkar till andra hemsidor.

Fästa linan vid draget

Normalt så används Clinchknuten eller Trileneknuten för att fästa linan vid draget men om man använder superlina (fireline, spiderwire etc) så bör man använda Palomarknuten. Om man vill ha livligare gång på betet/flugan så kan man med fördel använda Rapalaknuten.

 

Skarva linor

För att skarva linor används antingen Blodknut som är snygg men krånglig eller Kirurgknut som är enklare, denna klarar större skillnad i diameter. Om man skarvar superlinor eller nylon/superlina så bör man använda Grinnerknut/Uniknut (två knutar som låser mot varandra, den ena runt den andra och den andra runt den ena) .

Öglor

För att göra en ögla på linan används Kirurgknut (dubbel kärringknut) eller Perfection loop. Perfection loop fungerar ypperligt även på grov nylon på 1 mm.

Ståltafs till nylon

Ståltafs till nylon skarvas bäst med Albrightknuten.

Styrande knut

Som styrande knut för t ex laxflugor med uppåtböjt öga, kan man använda Turleknuten, antingen i enkel ellerdubbel variant.

Styrande knut för Norgefisket

Vid jiggfiske efter hälleflundra i Norge så är det bra att ha en bit 1 mm nylontafs som ansluter från öglan i jigguvudet och som har en trekrok i storlek 2/0-7/0 i änden. Liksom i vertikalfisket efter gös ger denna krok som apteras nära stjärten på jiggen större chans att ta fisk som är försiktiga i hugget och bara nafsar. Denna knut är otroligt stark och självlåsande. Bilderna förutsätter att man är högerhänt. Knuten börjas med att trä igenom linan en ordenlig bit:

 

Därefter lägger man vänster pekfinger bakom krokskaftet

 

Nylonen viras sedan tre varv runt finger och krokböj som på bilden.

 

Därefter träs linan tilbaka under samtliga lager som bildats när nylonen virats runt fingret

 

Nu börjar det svåra. Dra kroken bort från vänsterhanden medans man med tummen håller i varven som är virade runt pekfingret.

 

Gör man det rätt, lugnt och försiktigt skall det se ut så här

Nu fuktar man knuten ordentligt. Att dra åt knuten görs först med änden på nylonen så att den stramar upp mot huvudlinan, varpå man drar till bestämt och kraftigt i huvudlinan för at knuten skall glida ner mor kroköglan och dras åt. Detta ger en nätt stark knut som ser ut som nedan.

Externa länkar

Animated knots är en fantastisk hemsida som ger tips om allehanda knutar, inte bara för fiske utan även segling, klättring etc.

Storsandsjöns fiskeområde är en svensk hemsida som har satsat på att visa knutar.

Fiskespecialisten i Värnamo har också en fin knut-sida.