Med bokningsvårigheterna för Bondemölla i färskt minne så gick vi ut med en kraftig uppmaning om bindande anmälan till Trollemöllafisket. Ganska snabbt hade vi lyckats fylla dom 12 stipulerade platserna. Det hade gått rykten om att Jörgen hade rensat bägge dammarna med grävskopa så det var hyfsade framtidsutsikter.

 

Den torra sommaren hade tyvärr gjort att Trollemöllabäcken nästan sinat, Jörgen förklarade att det varit problem den egna odlingen och att han hade fått köpa mesta delen av fisken. Veckan innan vårt besök hade dom fått 100 mm regn så när vi kom var det normalt nästan på gränsen till högt vattenstånd i dammarna.

Det var en underbart vacker morgon och Trollemölla var lika bedårande vackert som det brukar vara. Det är alltid en speciell känsla när man tar en kopp kaffe och packar upp sina grejjor i den mysiga fiskestugan.

hostskrud

Trollemölla i höstskrud är enastående vackert..

Vi började fiska med gott mod. I nedre dammen började det trögt, det tog nog minst 15 minuter innan något hände. När det hände så var det inte direkt positivt. Extremt ful fisk, knappt runt kilot och utan fenor.

Till första fikarasten fick vi reda på att det varit ännu trögare i den övre dammen. Samma fula fisk där, missnöjet började gro. Dock kom det igång hyfsat fram på förmiddagen och dom flest hade väl känt fisk till lunch.

lunch

Gemensam lunch är trevligt

Den gemensamma lunchen är alltid lika trevlig, även om vi inte samordnat matlagningen så hade dom flesta med sig något att grilla. Jörgen kom ner och hälsade på, han kunde märka att ingen verkade alltför imponerad av kvaliten på fisket så han gick frivilligt med på att sänka priset och även att stödutsätta fisk redan under eftermiddagen. Vi hade fortfarande lunchrast när fiskbilen kom, grabbarna rusade iväg för att kolla, själv satt jag kvar med en fånig känsla och ställde mig frågan om det verkligen var riktigt fiske eller ej.

Jani

Jani fiskar från stenen i nedre dammen.

Efter lunch så blev det tyvärr mycket kallare och vintern gjorde sitt första försök att ta över för säsongen. Den "nystigna" fisken hade väl inte kommit igång men fisket blev lite bättre, någon fick en fisk på ca 3,5 kg och det var lite ljusare tongångar. Jag stod i övre dammen och kunde konstatera att det blev en folksamling nere vid stenen, något verkade vara på gång. Mycket riktigt Thomas Stridsberg hade fått en jättebåge på 8 kg.

Megabåge

8 kilo prick...

Åtminståne en av Trollemöllas välkända storbågar. Alltefter som dagen led så trappade deltagarna av en efter en och vi fiskade nog inte helt till skymningen, nu var det riktigt kallt.

Sammanfattningsvis så kan man säga att det är förståeligt att dom måste köpa fisk om det är en torrsommar men nu verkade dom ha valt det absolut billigaste alternativet och struntat helt i kvalitén. Man får oftast finare fisk i dom vanliga puggevattnen typ Sallerup och Björka. Trollemölla är mångfaldigt dyrare och man måste kunna kräva mycket bättre kvalitet. Detta är något som jag kommer att framföra om det kommer upp med förhandling om fiske under kommande år.

Text: Jan Melin.
Bild: Tord Andreasson